Welke soorten motorfiets olie zijn er?

admin

25 oktober 2021

Motorolie is een onmisbaar product in je motor. Het zorgt onder meer voor bescherming tegen corrosie en beperking van slijtage. De olie vermindert namelijk wrijving tussen verschillende onderdelen. Ook zorgt olie dat er minder vervuiling optreedt in de motor. Net zoals bij een auto, moet motorolie regelmatig vervangen worden. Hoe weet je nu welke soort er het beste past bij jouw motor? En wanneer moet je 2 takt olie bestellen en wanneer 4 takt?

Minerale- en synthetische motorolie

Minerale motorolie is, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van aardolie en het goedkoopst. Synthetische motorolie is gemaakt door middel van chemische processen. Het is een samenvoegsel van delen van aardgas, alcohol en vetzuren. Er is ook een mengsel van de twee soorten te koop, dit heet half synthetische olie. Hoe groter het aandeel synthetische olie, hoe duurder de olie is.

Verschil 2 takt en 4 takt olie

Er zijn 2 takt- en 4 takt motorfietsen op de markt gebracht. Moderne motoren hebben allemaal een 4 takt motor, maar oudere modellen en crossers hebben een 2 takt versie. De motorolie wordt bij een 2 takt motor vermengd met de brandstof en vereist daarom heel andere eigenschappen. En dus een eigen, specifieke motorolie.

Toevoegingen aan de olie

Vanuit de fabriek worden er nog diverse stoffen aan motorolie toegevoegd om de eigenschappen te verbeteren, de zogenoemde dopes. Deze hebben onder meer als taak om vuildeeltjes los te weken en oxidatie tegen te gaan. Ook zijn er toevoegingen om slijtage te vertragen. Op een bepaald moment zijn dopes uitgewerkt en ook dat is een reden om motorolie te verversen.

Uitbesteden of zelf vervangen

Je kunt je olie tijdens je onderhoudsbeurten laten vervangen door de monteur of het zelf doen. Motorolie voor motorfietsen is goed in de winkels en in webshops verkrijgbaar. Zo kun je bijvoorbeeld motorfiets olie bestellen bij Boonstra Parts. Zo weet je zeker dat de olie van zeer goede kwaliteit is.