Welke regels gelden er voor het vliegen met een drone?

admin

28 oktober 2021

Als piloot van een drone ben je gehouden aan diverse veiligheids- en gedragsregels. Deze drone regels gelden in de gehele EU. Wanneer je voor je plezier met een drone vliegt, de zogeheten recreatieve dronepiloot, gelden de regels die zijn opgesteld onder de ‘open categorie’. Deze categorie is ingedeeld in de subcategorieën A1, A2 en A3. Voor al deze categorieën geldt dat je in het bezit moet zijn van een drone brevet. Lees hier alles wat je moet weten over de EU drone regels.

Drone registreren

Alle drones boven de 250 gram en drones tot 250 gram met een camera dienen online geregistreerd te worden bij de RDW. Je ontvangt dan een registratienummer dat je zichtbaar moet aanbrengen op je drone. In de toekomst moet je drone dit nummer als digitaal signaal uit kunnen zenden ter identificatie.

Subcategorieën

De indeling in de subcategorieën heeft vooral betrekking op het gewicht van de drones en de snelheid die behaald kan worden. Drones boven 250 gram vallen in categorie A1, A2 loopt van 500 gram tot 2 kilo en zwaardere (tot 25 kilo) en snelle exemplaren in categorie A3. Voor categorie A1 en A3 heb je een vliegbewijs nodig, voor A2 een vliegbewijs en vaardigheidsbewijs. Deze bewijzen dien je te allen tijde bij je te dragen wanneer je vliegt met je drone. Met ingang van 2023 zijn alle nieuwe drones die je aanschaft voorzien van een productlabel dat de juiste subcategorie vermeldt.

Vliegbewijs voor je drone behalen

Je vliegbewijs haal je door een training te volgen en een kennistest af te leggen bij een erkende vliegschool. Na het behalen van je vliegbewijs kun je verder gaan om ook je vaardigheidsbewijs te halen. Hiervoor volg je een aanvullende training en wordt getoetst of je zelf al vliegervaring hebt opgedaan. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een aantal vliegscholen aangewezen waar deze drone brevetten te behalen zijn. Op de website van EUdronebewijs vind je meer informatie en kun je direct een drone brevet halen.