Wat is de betekenis van MJOP?

admin

20 oktober 2022

Als je in bezit bent van een appartementencomplex, is het belangrijk om een MJOP te hebben. Dit is een afkorting van Meer jaren onderhoudsplan en is veel gevallen verplicht om te hebben. Wanneer je in bezit bent van een appartementencomplex is het zeker belangrijk om hier even naar te kijken. 

Wat is MJOP?

Een MJOP is een document waarbij je inzicht krijgt in het onderhoud dat de komende jaren uitgevoerd moet worden. Als eigenaar van een appartementencomplex is het natuurlijk belangrijk om het gebouw in een goede staat te houden. Hiermee zorg je ervoor dat de veiligheid van de inwoners goed blijft. Met dit document zul je meer te weten komen over het onderhoud en de kosten die het met zich meeneemt in de toekomst. Voor een VvE is het hebben van een MJOP al verplicht sinds Januari 2018. Dit komt doordat een eigenaar van een appartementencomplex jaarlijks een minimumbedrag moet overhouden om te kunnen gebruiken voor eventuele onderhoud en herstel van een gebouw. Er zijn meerdere methodes waarmee je dit kunt doen. Maar het gebruiken van een MJOP is toch wel het beste om genoeg geld te reserveren. Hiermee zul je namelijk niet te weinig en niet te veel achterhouden voor onderhoudskosten. 

Belang van onderhoud uitvoeren

Het uitvoeren van regelmatig onderhoud is erg belangrijk bij het gebouwbeheer. Onderhoud van een gebouw is bij een VvE de verantwoordelijkheid van de gezamenlijke eigenaren. Vaak wordt er pas onderhoud gedaan aan een gebouw wanneer er duidelijk te zien is dat er schade is. Dit is geen goede manier om met onderhoud om te gaan. Schade aan een gebouw kan namelijk ervoor zorgen dat er sneller schade aan andere delen van het gebouw ontstaan. Daardoor zullen de kosten natuurlijk veel hoger worden dan wanneer er regelmatig onderhoud wordt gedaan. Dit wordt dus gedaan door het planmatig onderhouden met een MJOP. 

Levensduur van een gebouw

Je kunt delen van een gebouw zien als iets dat een beperkte levensduur heeft. Wanneer er niets wordt gedaan, kan de levensduur hetzelfde blijven of zelfs korter worden. Met regelmatig onderhoud zorg je ervoor dat de levensduur van delen verlengd kunnen worden. Het is daarom belangrijk dat er met een inspecteur samen naar het gebouw wordt gekeken.