Wat doet een commercieel model?

admin

16 februari 2022

Van fotoshoots tot reclamecampagnes, een commercieel model doet het allemaal. Je ziet ze op billboards, posters en in reclamespotjes. Het zijn vaak mannen of vrouwen met een generieke uitstraling omdat ze moeten passen bij de doelgroep. Ze zijn fotogeniek en kunnen zich goed inleven in een opdracht. Als een kameleon weten zij de juiste emotie te tonen en een passende houding aan te nemen. Vandaag de dag zie je de modellen niet alleen op tv, in bushokjes en tijdschriften, maar ook op social media. Van Instagram tot TikTok. Daarmee is hun takenpakket flink uitgebreid en combineren zij het modellenvak steeds vaker met de rol van influencer.

Diversiteit

Tegenwoordig zien we commerciële modellen in alle soorten en maten. Waar je op catwalks nog wel vaak volslanke vrouwen ziet lopen, kiezen merken voor hun reclamecampagnes steeds vaker voor diversiteit. Daardoor spreken de campagnes juist nog meer aan bij de doelgroep, wat een positief effect heeft op het imago van merken en zorgt voor een sterke binding.

Duurzaamheid

Naast dat bedrijven bewuster nadenken over hun keuze voor een commercieel model, zie je dit ook terug bij de modellen zelf. Ook zij worden kritischer wanneer zij een aanvraag krijgen voor een samenwerking. Sommige modellen willen bijvoorbeeld niet langer samenwerken met merken of bedrijven die niet bijdragen aan een duurzame wereld.

Influencer

Met alle social mediakanalen die we in dit tijdperk kennen is het takenpakket van een commercieel model flink gegroeid. Tegenwoordig worden commerciële modellen ook ingezet voor social mediacampagnes. Instagram, TikTok, YouTube, voor elke kanaal worden ze ingezet. Omdat modellen vaak zelf al veel volgers hebben en daarmee en groot bereik, adverteren zij vaak op hun eigen kanalen. Voor bedrijven zijn dit soort betaalde samenwerkingen steeds belangrijker. Een model dat een speciale stijltang uitprobeert op Instagram of laat weten hoe blij ze is met haar nieuwe koffieautomaat in een vlog op YouTube. Voor modellen en bedrijven liggen hier ontzettend veel kansen.