Waarom is skiën goed voor je gezondheid?

admin

17 augustus 2022

Wist je dat skiën heel goed is voor je gezondheid? Daar zijn 6 redenen voor:

Gezonde leefstijl

Wij Nederlanders zijn Europees kampioen zitten. Door te skiën kun je bijdragen een je gezondheid en zal je minder snel last hebben van ouderdomsverschijnselen. Als je regelmatig gaat skiën (het liefst wekelijks) heb je voldoende beweging om dit tegen te gaan. Het draagt dus bij aan een gezonde leefstijl.

Fit

Van skiën word je fitter. Dat komt omdat deze sport een intervalkarakter heeft. Er is een afwisseling tussen intensieve inspanning en rust. Dat heeft positieve effecten op je fitheid. Het is vergelijkbaar met de bekende HIIT-trainingen. Je merkt al vooruitgang als je één keer per week gaat skiën.

Sterk

Wil je sterker worden? Ook dan heb je een hele goede reden om naar een indoor skibaan te gaan. Skiën heeft namelijk veel effect op je spierkracht. Er komt namelijk veel kracht op je benen en onderrug te staan. Je krijgt er dikkere (been)spieren en sterkere pezen van.

Botten

Door regelmatig te skiën neemt je botdichtheid toe. Tijdens het skiën zijn de krachten zo groot dat de botten van je benen, onderrug en heupen prikkels krijgen om sterker te worden. En dat is erg belangrijk, want botdichtheid zorgt ervoor dat je botten minder snel breken.

Beweging

Uit onderzoek blijkt dat skiën zorgt voor een betere coördinatie en balans. Dit geldt voor zowel jongere als oudere skiërs. Dat heeft voor jong en oud dus veel voordelen, maar met name voor de oudere doelgroep omdat ze door te skiën in beweging blijven.

Welzijn

Je gevoel van welzijn verbetert enorm als je regelmatig gaat skiën. Dat hebben wetenschappers vastgesteld. Zij stelden vast dat skiën positieve mentale effecten heeft. De reden hiervan is dat mensen skiën beleven als een sociale bezigheid en dat zorgt voor een gevoel van welzijn.