Waarom Hanzestad Elburg bezoeken?

admin

24 februari 2022

Ga jij in je vakantie naar de Veluwe of wil je dit weekend een Hanzestad bezoeken? Een bezoek aan Hanzestad Elburg is absoluut de moeite waard. Wandel het historische binnenstadje in, langs de haven en onder de Vischpoort door, en laat je verrassen. In het 800 jaar oude stadje vind je allerlei leuke eettentjes, culinaire restaurants, winkels en boetiekjes waar je je urenlang kunt vermaken. Maar dat niet alleen, je vindt er ook prachtige monumenten, leuke musea, gave botters en de kenmerkende keitjesstoepen.

Vissersstad

Elburg lag vroeger aan de Zuiderzee en fungeerde daarom jaren als vissersstad. Dat is vandaag de dag nog goed terug te zien. De Hanzestad ligt dan misschien niet meer aan de zee, maar de oude houten schepen liggen nog steeds in de omliggende gracht.

Botters

De botters liggen in de haven van Elburg net buiten de Vischpoort. Ze werden gebruikt voor visserij op de voormalige Zuiderzee, maar ook voor kustvisserij op de Noordzee en de Waddenzee. En het mooie is dat je op zo’n historische botter kan meevaren. Dat maakt jouw bezoek aan Hanzestad Elburg heel historisch. Een tocht op zo’n botter is als een reis terug naar het verleden. Vind je dit interessant en wil je alle botters van Elburg zien? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan Elburg tijdens de jaarlijkse Botterdagen. Hét event waar het alleen maar over botters gaat, 3 dagen lang.

Musea en monumenten

Elburg heeft maar liefst 294 rijksmonumenten. In de zomermaanden openen veel monumenten de deuren voor toeristen. Van het muurhuisje tot de Vischpoort. Ook zijn er genoeg musea te vinden in de Hanzestad waaronder het Nationaal Historisch Orgelmuseum en het Bottermuseum.

Winkelen

Zin om te shoppen tijdens je stedentripje in Elburg? Dan zit je in deze Hanzestad ook helemaal goed. Er valt genoeg te winkelen in Elburg met diverse kledingwinkels, boetiekjes, boekhandels, bloemenwinkels en juweliers. Staat jouw bezoek aan Hanzestad Elburg al gepland?