Waar moet je op letten bij het kopen van schoenen?

admin

26 oktober 2021

Nieuwe schoenen kopen is altijd een leuke bezigheid. Het aanbod is zo enorm, voor je het weet ben je uren verder. Wanneer je online schoenen wil kopen, heb je vanzelfsprekend niet direct de mogelijkheid om ze te passen voor je ze aanschaft. Hou je echter rekening met een aantal aandachtspunten, dan is de kans groter dat je geen miskopen doet. Ook wanneer je toch liever een fysieke schoenenwinkel binnenstapt.

De juiste maat

Twijfel je over welke maat schoenen je moet bestellen, meet je voet dan op. Trek je voet over op een blanco stuk papier en meet de afstand van je grote teen tot je hiel. Zoek vervolgens online een maattabel en lees je schoenmaat af. Hou er rekening mee dat sommige maten wat smaller of kleiner kunnen vallen dan gemiddeld. Bij twijfel kun je altijd even het merk en het woord ‘maatvoering’ door Google halen om te lezen wat de ervaring van anderen is.

Lopen is weten

Hoewel je nieuwe schoenen aantrekt in zittende positie, moet je voor het beoordelen van de pasvorm altijd gaan staan. Of nog beter, loop er een eindje mee rond in de winkel of je woonkamer bij een online aankoop. Je voet verschuift namelijk iets naar voren als je opstaat. Wanneer je je grote teen naar boven duwt kun je meten of er voldoende ruimte over is in de schoen. Er moet circa een vingerdikte overblijven. 

Tijdstip van passen is bepalend

Je voeten lijken in de middag wel groter dan in de ochtend, hoe dat kan? In de loop van de dag houdt je lichaam wat vocht vast, dit geldt ook voor je voeten. Zo kan het gebeuren dat schoenen die in de ochtend perfect leken te zitten, ’s middags opeens knellen. Het is daarom raadzaam om nieuwe schoenen in de middag te passen. Ook als je online schoenen gaat kopen en de bezorger levert ze al in de ochtend af. Pas ze in de middag nogmaals voor je besluit ze te houden.