Hoe kun je veilig vuurwerk afsteken?

admin

25 november 2021

Ieder jaar zijn er enorm veel ongelukken met vuurwerk. Vuurpijlen die de verkeerde kant op gaan, een vlinder die al afgaat als je het nog in je hand hebt. Op welke manier kan je vuurwerk veilig afsteken en daarmee een veilige omgeving creëren voor je omstanders en jezelf? Deze tips kunnen je hierbij helpen.

Vuurwerk afsteken zonder ongelukken begint natuurlijk bij de aanschaf van veilig vuurwerk. Bij Vuurwerkland.nl voldoet al het vuurwerk aan de veiligheidseisen.

1: Draag de juiste kleding

Draag bij het afsteken van vuurwerk geen kleding van synthetische stoffen als nylon. Deze zijn licht ontvlambaar. Draag juist kleding van natuurlijke stoffen zoals spijkerstof en katoen. Een capuchon aan je jas of kleding? Het staat stoer, maar met het afsteken van vuurwerk is het geen slimme optie. Vuurwerk kan in je capuchon terechtkomen en daarmee kun je ernstig letsel oplopen. 

2: Draag een veiligheidsbril

Waarom zou je een veiligheidsbril dragen? De bril beschermt je tegen stukje vuurwerk die in het rond vliegen en vonkjes die vanaf het vuurwerk komen. Een veiligheidsbril beschermt je beter dan een normale bril omdat deze goed aansluit op je gezicht. 

3: Maak gebruik van een aansteeklont

Altijd moet je een aansteeklont gebruiken als je vuurwerk aan wilt steken. Misschien heb je vaker gebruik gemaakt van een aansteker, maar een aansteeklont is veiliger. Het vuurwerk kan bij het aansteken met een aansteker sneller exploderen omdat er niet genoeg tijd is om op afstand te blijven van het vuurwerk. 

4: Steek vuurwerk 1 keer af

Waarschijnlijk heb je het weleens meegemaakt dat een bepaald vuurwerk niet afging nadat je de lont had aangestoken. Steek nooit het vuurwerk dat niet is afgegaan nog een keer af. Het ontploffingsgevaar is groter omdat de lont korter is geworden omdat het al eerder is aangestoken. 

5: Richting van de wind en omgeving 

Tijdens het afsteken van vuurwerk en vuurpijlen moet je rekening houden met de richting van de wind en je omgeving. Wees je bewust van waar de bomen staan en de richting van de wind. Steek je vuurwerk niet dicht bij een boom af. Als het omhoog vliegt kan het in de boom terechtkomen.