Wat is het verschil tussen payrolling, uitzenden en detacheren?

admin

31 maart 2022

Tegenwoordig zien we allerlei soorten contracten voorbijkomen. Waar de één nog voor bepaalde tijd in dienst is, heeft de ander misschien al jaren een vast contract bij een bedrijf. En zo zijn er tegenwoordig nog tal van andere constructies waaronder uitzenden, payrolling en detacheren. Maar wat houden deze contractvormen in?

Flexibel dienstverband

Wat payrollers, gedetacheerden en uitzendkrachten gemeen hebben, is dat ze allemaal een flexibel dienstverband hebben. Vaak wordt voor dit soort constructies gekozen omdat het bedrijf niet te veel werk wil hebben aan administratieve rompslomp, of omdat het voor een ondernemer een te groot risico is om personeel aan te nemen.

Payrolling

Bij een payrollconstructie komt de werknemer in dienst bij het payrollbedrijf, maar voert hij de werkzaamheden uit bij de opdrachtgever. Zo’n constructie is een goede oplossing voor bedrijven die personeel willen aannemen, maar geen gedoe willen met administratie en juridische aspecten. Omdat payrolling best veel voordelen heeft voor de werkgever, is het een contractvorm die steeds meer voorkomt. Een werkgever hoeft je namelijk geen vast contract te geven na 3 tijdelijke contracten. In 4 jaar tijd kan het bedrijf je wel 8 tot 12 contracten aanbieden. Ook neemt het payrollbedrijf de administratie voor de werkgever uit handen en worden risico’s als ziekte en ontslag afgekocht.

Uitzenden

Een andere vorm van een flexibel dienstverband is een uitzendovereenkomst. Dit wordt veel toegepast door bedrijven die piekwerkzaamheden hebben. Ze werken veel samen met uitzendbureaus bijvoorbeeld met uitzendbureau Doornspijk. Het bureau helpt ze met de werving en selectie van tijdelijke werknemers. Omdat de bedrijven niet gebonden zijn aan de werknemers kunnen zij de werkzaamheden gemakkelijk beëindigen als de opdracht voltooid is of de piek geweest is.

Detacheren

Bij detachering wordt iemand tijdelijk ingezet ter vervanging een vaste positie of voor een langlopend project. Omdat de arbeidsvoorwaarden gezamenlijk bepaald worden, zijn die vaak beter dan bij een uitzendovereenkomst. Detachering is ideaal als bedrijven plotseling extra capaciteit nodig hebben door een piek in de werkzaamheden. Of bij tijdelijke vervanging van een medewerker, bijvoorbeeld bij zwangerschap.