Wat is de rol van Substantia Nigra bij Parkinson?

admin

24 juni 2021

De ziekte parkinson heeft te maken met het brein en hoe deze communiceert met de uitvoerende lichaamsdelen. Ons brein geeft namelijk signalen, boodschappen of opdrachten door aan andere delen van ons lichaam om er zo voor te zorgen dat je bijvoorbeeld een bepaalde beweging maakt of dat je je evenwicht bewaard. Bij mensen met parkinson werkt dit deel van het brein niet (of minder goed) en dit deel heet het substantia nigra. 

Wat doet substantia nigra precies?

Het substantia nigra is dus een deel in het midden van ons brein. Dit deel bestaat uit verschillende zenuwcellen die ervoor moeten zorgen dat jij dopamine aanmaakt. Dopamine heb je nodig om bijvoorbeeld verschillende handelingen uit te voeren. Nu is het bij mensen met parkinson zo dat deze belangrijke zenuwcellen afsterven in de substantia nigra. Er ontstaat dus een tekort aan dopamine en daardoor wordt het dus moeilijk om zo’n handeling uit te voeren. De opdrachten worden niet goed doorgeven en het wordt zo voor het lichaam lastig om te reageren. 

De gevolgen van het afsterven van zenuwcellen in de substantia nigra

In de loop van de jaren is het heel normaal dat ieder mens te maken krijgt met het afsterven van zenuwcellen in de substantia nigra. Dat hoort gewoon bij het ouder worden. Maar bij mensen met parkinson begint dit proces veel sneller en krijg je al eerder te maken met de symptomen van de ziekte. Zo kun je last krijgen van trillen, een balansstoornis of je moet veel aandacht besteden aan bewegingen die voorheen vanzelf gingen. Dit kost erg veel energie en kan er dan ook voor zorgen dat de ziekte ook van invloed is op het gedrag. Echter gaat het proces van parkinson bij iedereen anders, waardoor het lastig is om te zeggen hoe snel het zal gaan, maar met de juiste behandelingen en medicijnen kun je de ziekte nog voor lange tijd onder controle houden.

Bron: https://www.verdermetparkinson.nl/